top of page

PARTICIPATIE

Het inzetten van participatie is een doorlopend proces. Belangrijk is om het niet als een verplichting te zien, maar als een onderdeel van het project of als dna van het bedrijf. Een goed ingezette participatie creëert draagvlak bij stakeholders en omgeving. Het mee mogen denken moet uitnodigend zijn en een goed gevoel geven. Vooraf vastgestelde kaders zorgen dat er geen valse verwachtingen ontstaan. 

 

De te gebruiken middelen daarbij zijn afhankelijk van de doelgroep en het onderwerp. Dit kan van workshop avonden tot een online enquete, maar ook een simpele facebookcampagne of acties op locatie. 

 

Het integreren van goede participatie in het proces heeft een gunstig effect op budget en planning, zeker geen vervelende toevoeging dus. Het is vooral voor velen een nieuwe manier van werken.

 

Met ingang van 1 januari 2024 is participatie een verplicht onderdeel van de omgevingswet. Belangrijk daarbij is om te weten dat er weinig vast is gelegd over de verplichting daaromtrent. Gemeenten zijn vrij om vanuit hun eigen opgestelde participatieleidraad wensen en eisen op te leggen. Mede daarom is het van belang om het pariticipatieniveau en de daarbij behorende vorm van participatie voor jouw eigen organisatie inzichtelijk te hebben. Ga het gesprek aan met de gemeente en zorg al in een vroeg stadium voor een door de gemeente gedragen plan van aanpak cq participatieaanpak.

Hulp nodig bij het uitzetten van een participatieleidraad, het in het dna verweven van participatie of om het gesprek aan te gaan met jouw gemeente? Neem contact op met Monique Haarman op 06-43808140 of via monique@jscom.nl voor een vrijblijvend gesprek.

JS_logo_new.png
bottom of page